Netherlands Embassy in Addis Ababa, Ethiopia

Reisadvies Ethiopië

Laatst gewijzigd op 02-12-2016 | Nog steeds geldig op 30-03-2017

Maatregelen als gevolg van afgekondigde noodtoestand op 8 oktober 2016 in Ethiopië.

Kaart bij reisadvies Ethiopië

Download de kaart (PDF, 478 kB)

Go to the top

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Addis Abeba, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Go to the top

De laatste ontwikkelingen

De Ethiopische autoriteiten hebben op 8 oktober 2016 de noodtoestand afgekondigd. Dit betekent onder andere dat het verboden is om:

 • gedrukte materialen met een politiek getinte inhoud in- en uit te voeren of te verspreiden via sociale media, radio en televisie.
 • contact met politieke groepen of individuen te hebben. Het bijwonen van politieke bijeenkomsten of demonstraties en protesten is strafbaar.

Werk mee als de politie en andere autoriteiten u aanhouden voor controle of bij checkpoints. In bepaalde gebieden kan een uitgaansverbod of avondklok gelden.

Bij checkpoints kunnen telefoons gecontroleerd worden. Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire installaties of demonstraties. Zorg ervoor dat u een geldig identiteitsbewijs en visum hebt voordat u naar Ethiopië reist.

Demonstraties en onlusten

Sinds 8 oktober 2016 is de noodtoestand van kracht. Het aantal protesten nam daarna af. Demonstraties kunnen echter voorkomen. Dat is in het bijzonder in de regio’s Oromiya en Amhara. Vermijd altijd demonstraties en menigten. Bereid uw reizen buiten de hoofdstad goed voor. Informeer naar de lokale veiligheidssituatie en wees zeer voorzichtig. Houd er rekening mee dat telefoon- en internetverbindingen onbetrouwbaar zijn. Zij functioneren dikwijls niet. Houdt er rekening mee dat protesten kunnen plaatsvinden in de zones Arsi, West-Arsi en Noord-Gondar.

In de regio en de stad Gambella zijn er af en gewelddadige onlusten. Reis alleen naar deze regio en stad als dat noodzakelijk is.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Go to the top

Algemeen

Controles op voertuigen bij grensovergangen en grote steden

Politie, leger en/of douane voeren bij grensovergangen soms controles uit. Dit geldt voor de grensovergangen tussen de federale staten. Maar zij controleren ook bij het binnenrijden van grote steden. Zij controleren dan steekproefsgewijs voertuigen en inzittenden. Zorg dat u altijd een geldig identiteitsbewijs bij u hebt.

Komt u een check point of wegblokkade van de Ethiopische overheid/politie tegen? Volg dan de aanwijzingen die u krijgt op. Houd er rekening mee dat veel politiemensen en militairen niet of nauwelijks Engels spreken. Uw mobiele telefoon en/of audiovisuele apparatuur kan worden gecontroleerd. Maak geen foto’s of opnames van overheidsgebouwen, militaire installaties of demonstraties en demonstranten.

Verkeersveiligheid

Reis niet na zonsondergang buiten de steden. Op de wegen is het na zonsondergang niet veilig door:

 • onverlichte voertuigen die op de weg rijden;
 • onverlichte obstakels op en langs de weg;
 • de gevaarlijke rijstijl van Ethiopische vrachtwagenchauffeurs;
 • loslopend vee.

Wees extra voorzichtig op de weg van Addis Abeba naar Djibouti. Op deze weg vinden veel verkeersongelukken plaats. 

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (politie), 902 (ambulance en brandweer). Deze telefoonnummers werken alleen in Addis Ababa.

Nederlandse ambassade in Addis Abeba

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Addis Abeba.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Wees ervan bewust dat de Nederlandse ambassade alleen in noodgevallen consulaire ondersteuning verleent. Houd er rekening mee dat u buiten de hoofdstad niet altijd direct hulp kunt krijgen. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Go to the top

Onveilige gebieden

Grensgebieden van Ethiopië

Reis niet naar de volgende grensgebieden van Ethiopië:

 • Het gebied binnen 10 kilometer van de grens met Eritrea. U kunt wel reizen naar de toeristenattracties zoals Debre Damo en Yeha. Die liggen naast de hoofdweg van Axum naar Adigrat;
 • Gebieden buiten de hoofdwegen/steden binnen 10 kilometer van de grens met zowel Sudan, Zuid-Sudan en Kenia;
 • Somali regio (met uitzondering van Siti Zone en Jijiga stad);
 • Siti Zone: binnen 10 kilometer van de grens met Somalië;
 • De Danakil Depression. Dit gebied ligt tussen de Dessie-Adigrat road en de Dessie-Mille-Djibouti road;
 • De volgende districten in Gambella regio: Akobo, Wantawo, Jikawo, Lare en Jore.

Regio’s Somali, Gambella, en omgeving van Asosa

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

 • De stad Jijiga in de Somali regio;
 • De Gambella regio, en de stad Gambella;
 • De omgeving van Asosa. Wilt u naar de stad Asosa? Neem dan het vliegtuig.

Neem voor vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Addis Abeba. De ambassade kan u informeren over de actuele veiligheidssituatie. En kan u voorlichten over specifieke veiligheidsrisico’s en hoe u die kunt beperken. Ook is het belangrijk om via de media de recente politieke ontwikkelingen in Ethiopië te volgen.

Overige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar overige gebieden van Ethiopië. Dit heeft te maken met de verhoogde dreiging voor terrorisme, demonstraties en criminaliteit.

Go to the top

Criminaliteit

In de grote steden, vooral in de wijk Bole in Addis Abeba, stijgt het aantal gevallen van diefstal, beroving en zakkenrollerij. Bewaar kostbare zaken zoals mobiele telefoons, camera’s, portemonnees en identiteitsbewijzen uit het zicht.

Soms komt ook zware criminaliteit voor in Ethiopië, zoals gewelddadige overvallen, ontvoeringen en moorden. Buitenlandse toeristen kunnen hiervan slachtoffer zijn.

Een groep toeristen werd in het zuidwesten van de Southern Nations-regio slachtoffer van een gewelddadige roofoverval. Ook in de Afar regio komen roofovervallen voor.

Go to the top

Terrorisme

Er is een verhoogd risico voor terrorisme.

Wees extra voorzichtig als u drukke plaatsen bezoekt. Bijvoorbeeld hotels, restaurants, overheidsgebouwen, gebouwen van internationale instellingen en ambassades. Vermijd grote publieke evenementen. Reis niet met het openbaar vervoer. Wees op uw hoede voor verdachte achtergelaten bagage, pakketjes en andere objecten.

Go to the top

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Ethiopië bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Deze wetten, regels en gebruiken zijn soms heel anders dan u in Nederland gewend bent.

Go to the top

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Go to the top

Gezondheid

De hoogte kan voor sommigen (bijvoorbeeld hart- en astmapatiënten) gezondheidsproblemen opleveren. Raadpleeg uw arts.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Go to the top

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig.

Hoewel een visum bij aankomst verkregen kan worden, wordt u geadviseerd vooraf een visum aan te vragen. Reden is dat de regels hierover zonder waarschuwing kunnen veranderen.

Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Ethiopië in Brussel, België. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Go to the top

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Go to the top